Home page   Obsah    Aktuality    Fotogalerie    Historie   Turnaje    Závodní družstva

Tenis Nová Paka

 

 

Historie oddílu

Tenis se začal hrát v Nové Pace již před I. světovou válkou. Pravděpodobně první tenisový kurt byl na zahradě továrníka Schnabela. Tento kurt byl později pokryt (jako první v republice) antukou zakoupenou v Anglii a zaslanou na novopacké nádraží. V té době nebylo totiž všeobecně známo, že se pod pojmem antuka skrývá moučka z mletých cihel nebo tašek. 

Před I. světovou válkou byl též kurt v místech, kde je dnes příchod ke Skautskému domu. Byl pokryt prachovským pískovcem. Během I. světové války se na tomto dvorci přestalo hrát a pletivo zrezivělo. Hřiště sloužilo jako letní cvičiště školy, často se na něm hrála česká házená. Na ploše dvorce se začalo opět hrát kolem roku 1925. Zájem o tenis rostl, roku 1927 byl vybudován další tenisový kurt na místě dnešního Skautského domu. V okolí se postavila nová klubovna a byla vyhloubena studna. Roku 1928 došlo k ustanovení LTC (Lawn Tennis Club) Nová Paka. Závodní družstvo bylo zařazeno do III. třídy severočeské župy.

 Kromě toho byl také tenisový kurt v zahradě tehdejší reálky. Byl vybudován ve dvacátých letech a hráli na něm především studenti a profesoři.  

Vzhledem k tomu, že dosavadní tenisové dvorce byly kryty pískem, neměly potřebné prostory vzadu a po stranách, začalo se koncem třicátých let s výstavbou nových kurtů na novém výstavišti. Roku 1939 byly postaveny dva antukové dvorce na místech, kde je nyní na stadiónu budova šaten a sociálního zařízení. V témž roce se tenisový klub začlenil do Sokola Nová Paka. Rozpuštěním Sokola v roce 1941 skončila i činnost tenisového oddílu. Po dobu okupace byli na dvorcích cvičeni policejní psi, v květnové revoluci byly kurty devastovány úplně, neboť tam byli soustřeďováni ukořistění koně a bojová vozidla německé armády.

Již během války vybudoval Václav Pavlovec tenisový kurt, na který se uchýlila část příznivců tohoto sportu, protože to byl celé čtvrtstoletí jediný tenisový kurt ve městě.

V polovině šedesátých let se započalo s výstavbou nových tenisových dvorců na současném místě. V červnu 1969 se začalo hrát na dvou nových oplocených kurtech. Slavnostní otevření se konalo 5.června 1969, kdy sehrály exhibiční utkání budoucí wimbledonský vítěz Jan Kodeš se svým daviscupovým partnerem Františkem Pálou. Pro vzrůstající zájem o tenis byla na rok 1973 naplánována výstavba dalších dvou dvorců. Ke hře byly připraveny již na jaře následujícího roku a za nimi byla vyhloubena studna s pitnou vodou. V roce 1975 byla postavena oboustranná cvičná stěna s asfaltovým povrchem. Od roku 1968 je každoročně pořádán turnaj " O packý dort ", kterého se účastní hráči ze širokého okolí. Počátkem osmdesátých let si tenisté budují klubovnu a šatny, stavba je hotova v roce 1983. Na přelomu let osmdesátých a devadesátých je vybudován asfaltový dvorec a nová cvičná stěna, neboť ta původní musela o několik metrů ustoupit.

V roce 1998 dosáhlo družstvo dospělých historického úspěchu v podobě postupu do Východočeské divize.

 

 

home page

obsah

 
 
        Poslední úprava: čtvrtek, 22. června 2000 06:20:52